Ne laissez pas les restes de vin se perdre !
Het etenje is voorbij en er is nog wat wijn over. Te veel om op te drinken, maar te lekker om weg te gooien. Helaas is er geen manier om de houdbaarheid van een wijn te verlengen nadat deze is geopend. Goed nieuws is dat je het niet door de afvoer hoeft te gooien.
Hier zijn onze beste tips:
- Een bolognaisesaus wordt nog lekkerder als je er een glas witte wijn aan toevoegt. Laat de saus voldoende lang inkoken. Zo kunnen ook de allerkleinsten er van smullen.
- Gebruik je wijnrestjes voor desserten! Wat dacht je van gepocheerde peren in witte wijn? Schil de peer en snijd in partjes. Vul een pannetje met een restje aromatische witte wijn, steranijs en wat suiker en laat 30 minuten pruttelen. Werk af met een bolletje roomijs: smullen maar!
- Restje roséwijn? Maak er een frisse vinaigrette van! Besprenkel een fijngesnipperd sjalotje met zeezout en maak er met een scherp mes een papje van. Voeg er de roséwijn en wat suiker aan toe. Laat 10 minuten rusten en giet er al roerend wat olijfolie bij. Werk af met een beetje room.
- Tover je wijnrestjes om tot ijsblokjes. Zo heb je de volgende keer dat je een fles opentrekt heerlijk frisse ijsblokjes die niets afdoen aan de smaak. Mag het extra fancy? Voeg er dan wat stukjes aardbei of framboos aan toe.